Najczęściej kupowane

Producenci

Ostatnio przeglądane

Olejek do włosów Zobacz większe

Ajurwedyjski olejek do włosów Sesa - mocne, gęste włosy, przyspiesza wzrost

Nowy produkt

18 bogatych ziół, 5 olei i mleko

90 ml

 

Więcej szczegółów

Produkt dostępny

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 3 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,60 zł.


25,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Ajurwedyjski olejek do włosów Sesa.  Receptura olejku pochodzi ze starodawnych ajurwedyjskich pism. Składa się on z 18-tu bogatych w składniki odżywcze ziół, 5 olejków doskonale nawilżających włosy i mleka. Cała receptura przygotowana została według procesu Kshir Pak Vidhi, w którym zbilansowana mieszanka ziół połączona zostaje z mlekiem a następnie aktywowana poprzez 5 olejków. Olejek jest bogaty w witaminy C i E. Jest to środek powstrzymujący wypadanie włosów, stymuluje wzrost gęstszych, zdrowych i długich włosów, eliminuje łupież. Regularne używanie oleju powoduje że włosy stają się lśniące i zdrowe a cebulki doskonale odżywione.


 

Sposób użycia:

Umyj włosy, osusz je delikatnie ręcznikiem. Aplikuj olejek na skórę głowy, masując delikatnie opuszkami palców. Warto wykonać 20 minutowy delikatny masaż. Aplikuj olejek do momentu gdy skóra przestanie go absorbować. Na koniec wmasuj olejek w końcówki włosów i wmasuj go, do momentu, aż przestaną absorbować olejek. Zostaw na całą noc, rano umyj włosy. Stosuj 2-3 razy w tygodniu. Jeśli włosy są bardzo wysuszone, z łupieżem i skóra głowy swędzi dobrze jest stosować olejek każdego wieczora.

Inną możliwością jest użycie olejku na 2 godziny przed myciem.

Olejek zmywa się łatwo i powinno wystarczyć jednokrotne mycie szamponem.
Olejek może mieć w pokojowej temp. konsystencję stałą ale po delikatnym ogrzaniu pod strumieniem ciepłej wody lub pod wpływem ciepła rąk natychmiast się rozpuszcza. Przechowywanie w ciepłym pomieszczeniu będzie zapobiegało ponownemu zastygnięciu. Chronić przed dostępem światła.
Olejek odpowiedni do wszelkiego rodzaju włosów. Może być używany w okresie ciąży


 

Kompozycja:

  • Bhringaraj (Eclipta alba) Olejek bhringraj  - zapobiega utracie włosów i przedwczesnemu łysieniu, używany był tradycyjnie w Indiach na porost włosów. Olejek ten jest jedyny w swoim rodzaju i skuteczny na rozjaśnione i uszkodzone przez słońce włosy. Jego hinduska nazwa oznacza „władca włosów”.
  • Trifala, Brahmi (Saraswathi) (Centella asiatica)  wyciąg z wąkroty azjatyckiej -  działa wspomagająco w leczeniu ran, oparzeń i zmian skórnych takich jak trądzik, opryszczka, pokrzywka, blizny, obrzęki nóg, żylaki. Korzystny wpływ związków czynnych surowca na proces syntezy kolagenu, elastyny oraz strukturę naczyń krwionośnych wykorzystywany jest w kosmetyce - jako składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej. Ponadto stosowany jest w profilaktyce obrzęków i cieni pod oczami. Wzmacnia również skórę głowy, stymuluje wzrost włosów i paznokci.
  • Chameli Pan(Chetika) (Jasminum officinale) Jaśmin lekarski  -  wyśmienicie sprawdza się aromaterapii i pielęgnacji skóry.  Ma właściwości uspokajające i rozluźniające napięcie mięśni. Jest słynnym afrodyzjakiem. Jest stosowany przy problemach ze schorzeniami skóry (sucha, przetłuszczająca się, podrażniona i wrażliwa).
  • Chanothi (Krishnala) (Abrus precatorius) Modligroszek pospolity (ojczenaszek) - działa przeciwalergicznie, przeciwbakteryjnie i bakteriobójczo, stosuje się go w chorobach skóry
  • Dhaturo (Mahamohi) (Datura metel) Bieluń surmikwiat - roślina lecznicza oraz trująca, zawiera alkaloidy, w tym skopolaminę i atropinę, święta roślina boga Śiwy
  • Elaychi (Sukshma) (Elettaria cardamomum) - kardamon malabarski - roślina lecznicza i przyprawowa, stosowana do włosów przy łysieniu i łupieżu
  • Gali pan (kalkeshi) (Indigofera tinctoria) - indygowiec barwierski - zawiera indygo - niebieski barwnik służący do naturalnego farbowania włosów, barwi włosy na zimną czerń z błękitnym połyskiem (jasne lub rude włosy na zielono - patrz - Ania z Zielonego Wzgórza :D ), pogłębia/podkreśla kolor włosów, silnie odżywia
  • Indravama (Gavakshi) (Citrullus colocynthis) - kolokwinta - przyspiesza wzrost włosów i zapobiega ich wypadaniu, w badaniach wypadł korzystniej niż znana substancja - minoxidil dając w efekcie liczbę ponad 70% włosów w fazie wzrostu (anagenie)
  • Jatamansi (Tapasvini) (Nardostachys jatamansi) - nard - stymuluje wzrost włosów, zapobiega ich wypadaniu oraz opóźnia siwienie włosów
  • Karanj Beej (Chirbilvak) (Pongamia glabra) - buk indyjski - tonizuje skórę głowy i kondycjonuje włosy
  • Neem Beej (paribhadra) (Azadirachta Indica) - miodla indyjska - roślina ta posiada silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, przeciwgrzybicze. W kosmetyce stosowane są przede wszystkim wyciągi z liści lub nasion neem, które stanowią składnik szamponów, kremów do twarzy, balsamów do ciała, mydeł oraz produktów do higieny jamy ustnej. Preparaty zawierające neem ujędrniają, wzmacniają i regenerują skórę, a przede wszystkim łagodzą stany zapalne (przetłuszczanie, zaczerwienienia, łupież).
  • Mahendi Pan (Henna) (Lawsonia alba) - lawsonia (henna) - podczas pielęgnacji włosów henną lawson wnika w ich głąb, łączy się z kreatyną nadając im zdrowy wygląd - rekonstruuje włosy, dodaje im życia i blasku, zapewnia im głębokie nawilżenie i pozostawia je miękkie. Ponadto sprawia, że nasze włosy są odżywione, grubsze i lśniące. Ekstrakt z henny ma potencjał alergenny.
  • Mandur (Sinhan) (Ferri peroxi dumrubrum) - mandur - zapobiega  przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów
  • Rasvanthi (Rasgarbh) (Berberis aristata) - berberys - zawiera alkaloid - berberynę, ma właściwości przeciwłupieżowe, działa leczniczo w schorzeniach skalpu, zapobiega wypadaniu włosów, działa przeciwpasożytniczo
  • Akkal kara (Anacyclus pyrethrum) - bertram -  ma właściwości przeciwłupieżowe, działa leczniczo w schorzeniach skalpu, zapobiega wypadaniu włosów, działa przeciwpasożytniczo
  • Vaj (Jatila) (Acorus Calamus) - tatarak zwyczajny - dzięki swoim właściwościom drażniącym powoduje przekrwienie skóry i usunięcie szkodliwych produktów przemiany materii, poprawia odżywienie mieszków włosowych i stymuluje wzrost włosów
  • Yashti Madhu (Mulethi) (Glycyrrhiza glabra) - ekstrakt z korzenia lukrecji - głównym składnikiem aktywnym ekstraktu z korzenia lukrecji jest kwas glicyryzynowy (glicyryzyna), który posiada silne własności wiązania wody w skórze, co czyni go dobrym składnikiem nawilżającym. Ponadto ma działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienie, antyoksydacyjne i łagodzące. Korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych - liczne flawonoidy, izoflawony, saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały. Związki te wspomagają działanie głównego składnika, tworząc kompleks o aktywności biologicznej wyższej niż czysty, wyizolowany kwas glicyryzynowy lub kwas glicyretynowy. Korzeń lukrecji wspomaga ochronę anty-UV oraz zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB. Wspomaga walkę z trądzikiem - działa antybakteryjnie oraz zmniejsza produkcję sebum, wzmaga natomiast regenerację komórek skóry, która obniża się wraz z wiekiem, dlatego jest polecany także jako składnik przeciwzmarszczkowy. Hamuje aktywność tyrozynazy - enzymu, który przyczynia się do tworzenia brązowego barwnika skóry. Nadmierna aktywność tyrozynazy powoduje tworzenie przebarwień skóry. Ekstrakt z lukrecji jest zaliczany do składników o charakterze depigmentacyjnym. Jest dobrze tolerowany przez skórę i łatwo penetruje w jej głąb.
  • Milk (Dugdha) - mleko - proteiny mleka działają jak substancja filmotwórcza, hydrofilowa, są rozpuszczalne w wodzie. Są odpowiedzialne za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilżają, a także kondycjonują, czyli zmiękcza i wygładza. Wykazują doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Działają antystatycznie, zmniejszają elektryzowanie się włosów.
  • Wheat Germ Oil (Triticum aestivum) - olej z zalążków pszenicy - odżywcze proteiny pszenicy, składnik odżywiający skórę i włosy, zawiera fitohormony o działaniu odmładzającym
  • Lemon Oil (Citrus medica) - olejek cytrynowy - jest silnym środkiem antyseptycznym stosowanym przy infekcjach skórnych takich jak trądzik, kurzajki, opryszczki i w leczeniu ran. Niszczy zarówno wirusy jak i bakterie, zamyka pory skóry, działa ujędrniająco. Przydatny do skóry tłustej. Na skórę działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco, uszczelniająco, wybielająco, chociaż początkowo ją zaróżawia. Stosowany w kosmetykach przy pękających naczynkach krwionośnych, kapilarnych ze względu na zawartość witaminy C, która ma działanie uszczelniające. Przyśpiesza proces opalania skóry. Może być stosowany do pielęgnacji paznokci i skórek je okalających. Olejek ma świeży cytrynowy zapach, uważany za najlepszą nutę zapachową w perfumerii naturalnej. W aromaterapii przynosi jasność umysłu oraz emocji. Wspomaga system immunologiczny.
  • Nilibhrungandi Oil - olej Nilibhrungandi  - wspomaga porost włosów
  • Til Oil (Sesamum indicum) - olej sezamowy - charakteryzuje go wysoka zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 - kwas linolowy, z równoczesną wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów sezamolu i sezaminy. Olej ten jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tluszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej. Sesamol w połączeniu z naturalnymi tokoferolami jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników. Zwiększa barierową funkcje skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry. Może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, odtruwające , reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę z toksyn, poprawia krążenie. Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy. 
  • Sugandhi Dravya - Sugandhi Dravya - odświeża i nadaje zapach
  • Coconut Oil - olej kokosowy - zwany masłem kokosowym, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Zawiera nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany do skóry suchej i pękającej, dojrzałej, uszkodzonej przez słońce. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa.. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające skórę.
  • Quinazarine Green SS - zieleń kwinazarynowa - zielony barwnik

źródło: www.Siulka.pl


Składniki (INCI):

Bhringaraj (Eclipta alba), Trifala, Brahmi (Saraswathi) (Centella asiatica), Chameli Pan(Chetika) (Jasminum officinale), Chanothi (Krishnala) (Abrus precatorius), Dhaturo(Mahamohi) (Datura metel), Elaychi (Sukshma) (Elettaria cardamomum), Gali pan (kalkeshi) (Indigofera tinctoria), Indravama (Gavakshi) (Citrullus colocynthis), Jatamansi (Tapasvini) (Nardostachys jatamansi), Karanj Beej (Chirbilvak) (pongamia glabra), Neem Beej (paribhadra) (Azadirachta Indica), Mahendi Pan (Henna) (Lawsonia alba), Mandur (Sinhan) (Ferri peroxi dumrubrum), Rasvanthi (Rasgarbh) (Berberis aristala), Akkal kara (Anacyclus pyrethrum), Vaj (Jatila) (Aconus Calamus), Yashti Madhu (Mulethi) (Glycyrrhiza glabra), Milk (Dugdha), Wheat Germ Oil (Triticum aestivum), Lemon Oil (Citrus medica), Nilibhrungandi Oil, Til Oil (Sesamum indicum), Sugandhit Dravya, Coconut Oil, Colour: Quinazarine Green SS.


Produkt:

  • bez parabenów,
  • bez glikolu,
  • bez sztucznych barwników
  • bez silikonu
  • bez Phenoxyethanolu
  • bez PEG i SLS
  • fizjologiczne pH
  • hypoalergiczny
  • kosmetyk naturalny, ekologiczny, BIO 
  • kosmetyki dla kobiet

Opinie

  • Napisz opinię

    Ajurwedyjski olejek do włosów Sesa - mocne, gęste włosy, przyspiesza wzrost

    Ajurwedyjski olejek do włosów Sesa - mocne, gęste włosy, przyspiesza wzrost

    18 bogatych ziół, 5 olei i mleko

    90 ml

     

    Produkty powiązane